“First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win!” ~Mahatma Gandhi

Op 22 juli 2020 is een brief uitgegaan naar alle banken in de VS, dat zij Crypto mogen omarmen en er diensten omheen mogen aanbieden. Zie hier de brief van de The Office of the Comptroller of the Currency (OCC) waarin de details zijn beschreven: Interpretive Letter #1170

Goed nieuws voor de Crypto Industrie!

In de eerste 10 jaar van Crypto valuta heeft de financiële industrie, inclusief Wallstreet en Overheden, er van alles aan gedaan om Crypto in een kwaad daglicht te stellen zodat het niet mainstream zou worden en uiteindelijk een schone dood zou sterven. Immers, zij hebben in de afgelopen 40 tot 50 jaar ervoor gezorgd dat de Financiële Economie leidend is geworden in plaats van de Reële Economie. Met andere woorden, vroeger spaarde je om investeringen te kunnen doen en bedrijven zorgden dat zij met hun winsten nieuwe investeringen konden doen. Maar vanaf de jaren ’70 en ’80 zorgde de Financiële Industrie (Banken, Verzekeraars, Wallstreet) ervoor dat burgers en bedrijven afhankelijk van hen werden en maakten van ons geld-junkies, die verslaafd raakten aan het vullen van de ene schuld door de andere.

Hoe wij tot geldjunkies zijn geworden leg ik hierna uit aan de hand van een korte historische les over ons huidig geldsysteem.

Lees dus vooral door tot het einde van deze blog. Dan begrijp je dat Crypto niet meer is weg te denken en ook waarom je er meer van zou moeten weten om de aanstaande crisis, recessie of zelfs depressie te kunnen overleven.

Ontstaan van onbeperkt Fiat Geld

Tot 1971 kon er niet meer geld worden gecreëerd, dan er aan goud voorhanden was. De Dollar was immers gekoppeld aan het goud dat men ervoor kon omruilen. Omdat President Nixon indertijd meer geld nodig had om oorlogen te kunnen voeren heeft hij in 1971 de koppeling met goud losgelaten, waardoor de Federal Reserve (FED: Centrale Bank van de VS) onbeperkt geld kon bijdrukken, wanneer zij het nodig vonden.

Sinds de digitalisering van geld werd het erger. Centrale Banken hoefden dan geen geld meer te drukken maar tikten dan in hun computer miljarden dollars aan extra geld in en voìla, er was ineens miljarden aan dollars beschikbaar die zij dan via banken konden verspreiden onder bedrijven en burgers.

De Financiële Industrie bedacht toen uiteenlopende financiële producten zoals de Creditcard, Beleggingshypotheek, Koopsompolis en Rekening Courant bankrekeningen waarmee zij indertijd miljarden dollars, guldens en ponden konden verdienen aan de burgers en bedrijven.

En toen ging het mis

De Reële Economie maakte toen ongemerkt plaats voor de Financiële Economie.

Er werden zelfs zeer speculatieve producten bedacht die gokten op hypotheekschulden, wat uiteindelijk in 2008 heeft geleid tot het faillissement van de Lehman Brothers Bank. Daarna volgden de IJslandse Icesave Bank en de Nederlandse DSB Bank.

Vervolgens grepen Overheden in om Banken te redden zolang ze maar beloofden geen hoge beloningen meer aan bestuurders uit te betalen.

Ontstaan van Crypto

Het redden van de banken heeft indertijd miljarden dollars gekost, gefinancierd door de FED, die weer ongelimiteerd geld kon bijdrukken. Hetzelfde deden de overige Centrale Banken in de wereld, waaronder de ECB.

Als dit soort reddingsacties vaker zouden plaatsvinden, dan zou dat onherroepelijk leiden tot ineenstorting van ons Geldsysteem. Waarom? Omdat er dan steeds meer ongedekt geld in omloop komt waardoor het geld minder waard wordt en producten omgekeerd evenredig duurder. Met Hyperinflatie tot gevolg zoals dit in de vorige eeuw ook gebeurde in de Weimarrepubliek (Duitsland 1923), recenter in Zimbabwe  en momenteel het geval is in Venezuela. Tijdens een Hyperinflatie maak je dus mee dat je tweede kopje koffie bij hetzelfde restaurant binnen 10 minuten weer in prijs is verhoogd!

En toen was er Satoshi Nakamoto

Wie Satoshi Nakamoto ook is – een persoon, een groep mensen, een instituut of geheime Overheidsorgaan – hij voorzag in ieder geval dat het niet langer goed zou gaan met ons Geldsysteem en vond ook dat de macht over het Geld niet meer bij Overheid of Banken zou moeten liggen, maar bij de burger en bedrijven zelf. Zij creëren immers waarde, waarvoor moet worden betaald.

Satoshi Nakamoto bedacht vervolgens een financieel systeem, gebaseerd op Cryptografische algoritmes, die tussenpersonen overbodig maakten. Dus zonder (Centrale) Banken die het geld moeten verspreiden. De Cryptografische algoritmes en formules – ongevoelig voor sabotage – in combinatie met een zogenaamde ‘Blockchain‘ maken het met nog één component de ideale mix om het als geldsysteem te gebruiken. Waarom?

  • Omdat het Internationaal kan worden gebruikt zonder inmenging van Overheden en Centrale Banken (die overigens in de praktijk hebben laten zien dat zij slecht met geld kunnen omgaan en deze ‘ontwaarden’ (voor eigen gewin)).
  • Omdat het gebruik maakt van Internet, en iedereen daardoor zijn eigen Bank kan zijn. Zelfs die 1,3 Miljard inwoners in Afrika die nu geen bankrekening hebben omdat zij geen ID kunnen overhandigen.
  • Én omdat alleen jij, vanwege de gebruikte Cryptografie, beschikt over de privé sleutel tot jouw digitale portemonnee, kan alleen jij dus beschikken over jouw geld, zodat niemand anders aan jouw geld kan komen. Onrechtvaardige beslagleggingen zijn dan ook verleden tijd.

Bitcoin

Als we het over Bitcoin hebben, de eerste Crypto munt door Satoshi Nakamoto bedacht, dan is er nog één component, waardoor het echt geld kan vervangen. En dat is schaarste. Net als Goud, dat duurder wordt naarmate het schaarser wordt, heeft Satoshi Nakamoto Bitcoin schaars gemaakt. Hoe? Door een limiet aan te brengen op het aantal Bitcoin dat er ooit in omloop zal zijn. Dat limiet is geprogrammeerd op 21 Miljoen Bitcoin. In juni 2020 waren er 18,3 miljoen Bitcoin in omloop. Elke 10 minuten wordt een nieuwe Bitcoin block ‘ge-mined’. En tot 11 mei jl bevatte zo’n block 12,5 Bitcoin dat elke 10 minuten in omloop werd gebracht. En het wordt nog mooier! Omdat elke 4 jaar een ‘Halvingis geprogrammeerd in het Bitcoin protocol, wordt het aantal nieuwe Bitcoin per nieuwe block gehalveerd. Dus sinds 11 mei jl is dat aantal per block op 6,25 Bitcoin gekomen voor de komende 4 jaar. Dus in tegenstelling tot het oneindig bij drukken van Dollars en Euro’s (wat geldontwaarding veroorzaakt), wordt Bitcoin juist steeds schaarser en zal het daardoor omgekeerd evenredig meer waard worden ten opzichte van de Dollar of Euro!

Ommekeer in de Markt

Als je het bovenstaande snapt, dan snap je ook waarom Bitcoin als gevaar wordt gezien voor het huidige Geldsysteem. Als iedereen namelijk zijn geld opneemt en het in Crypto omzet, dan zou de ene na de andere Bank omvallen.

De Wal Keert Het Schip

Na ruim 11 jaar zien de Overheden en Financiële instellingen steeds meer in dat het tij niet meer gekeerd kan worden. De Crypto Markt Kapitalisatie is momenteel ca $ 304 Miljard, waarvan $ 180 Miljard van Bitcoin.

Daarom zie je steeds meer bewijzen van “If you can’t beat them, join them!” veranderingen in de markt in het voordeel van Crypto. Ik begon deze blog met de aankondiging dat in de VS Banken worden opgeroepen (zo mag je het lezen) om Crypto diensten aan te bieden. Te beginnen met het bewaren van de Crypto sleutels van jouw Portemonnee. Het is echter een kwestie van tijd dat Banken interessante Crypto bedrijven opkopen en hun producten gaan aanbieden. Immers, aan de primaire bancaire diensten die zij 40-50 jaar hebben aangeboden komt nu een einde. Bovendien is vrijwel elke bank momenteel Technisch Failliet. Bij de meeste banken is de koers van hun aandelen namelijk lager dan de boekwaarde per aandeel! Voorbeelden zijn ABN Amro en Deutsche Bank. En als ik journalist Arno Wellens mag geloven – één van de weinige journalisten die nog grondig onderzoek verricht – dan is 90% van de Italiaanse banken inmiddels Technisch Failliet.

Overige financiële spelers zijn ook ‘om’

Net als de Banken zien ook de Credit Card maatschappijen dat hun rol is uitgespeeld als Crypto een grotere rol gaat spelen bij financiële transacties. Daarom hebben zowel Mastercard en VISA besloten om Crypto ook te omarmen zodat we t.z.t. met de Creditcard via bijvoorbeeld jouw Bitcoinrekening, in elke winkel kunnen betalen.

PayPal, die meer dan 350 miljoen actieve gebruikers/klanten heeft, heeft inmiddels ook aangekondigd dat zij Cryptovaluta omarmen.

Wanneer begin jij met Crypto onderzoek?

Kortom, als je nog niets met Crypto hebt gedaan, start dan nu jouw onderzoek naar de mogelijkheden. Het zal je geen windeieren leggen!

En als je een beetje thuis bent in de Crypto wereld, dan zou ik mij nu meer verdiepen in de zogenaamde DeFi sector van Crypto. DeFi staat voor Decentralized Finance, en zal op termijn alle bancaire producten op de Blockchain vervangen. HEX, waar deze site primair over gaat, is zo’n product. HEX is een termijnspaarrekening op de Blockchain, die 20% per jaar aan rente uitbetaalt in HEX. De koers van HEX is sinds december (lanceerdatum) meer dan 4.000% gestegen en zal naar verwachting nog veel meer in waarde stijgen. Het is namelijk designed om 10.000x in waarde toe te nemen in 2,5 jaar.

Leave a Response